Bröllopsfotograf

Se företag inom bröllopsfotograf
bröllopsfoto på klippa
Bröllopet är för många ett minne för livet. Förhoppningsvis blir det även det enda i livet och då kan det naturligtvis vara trevligt att föreviga minnet i bilder. En professionell fotograf kan då vara en väl vald investering. Visst kan man förvisso likväl själv knäppa av lite bilder med sin gamla Instamatic man skaffade som barn, men är man ute efter riktigt bra kvalitet finns det inga genvägar till ett riktigt bra fotografi att sätta in en ram hemma på hyllan.

Många yrkesfotografer hjälper även till med att efterbehandla bilderna om så skulle behövas eller önskas. Även om du inte vill få dig och din bättre hälft retuscherade till fröken Sverige-kandidater, så kan tonjustering och andra spännande, om än subtila effekter verkligen förhöja en bild. En yrkesskicklig fotograf vet hur!

Hitta bröllopsfotografer eller videofilmare till bröllopet. Kontakta någon av våra utvalda proffs på bröllopsfotografering. I vår inköpsguide hittar du hundratals företag som är specialiserade på bröllop!

Här är frågor som du får svar i guiden till bröllopsfotografering:
Förberedelser inför bröllopsfotografering


förberedelser inför fotografering på bröllopSe till att vara förberedda, så ni får bröllopsfotografier som varar hela livet. Vi har sammanställt olika sätt för att vara beredd för foton hela bröllopsdagen.Först och främst, anlita en bra bröllopsfotograf för er egen sinnesfrid. Se till att ni får se exempel på tidigare arbeten och att ni får en fotograf som har förmågan att ta ett brett utbud av uppställda foton till informella foton under bröllopsfesten.

Utseende

Ert bröllop kommer troligen att ha ett tema , vilket innebär att bruden och brudgummen kommer att komplettera varandra, vilket bidrar till fantastiska bilder. Låt brudtärnan ha ansvar för att er styling är perfekt under hela tiden. En idé är också att prova ut olika poser.

Lättskött

Din bröllopsdag kommer att bli en enda lång fotografering och den enda nackdelen är att du kommer att lite tid över för förbättringar. Se till att ha ett läppstift och puder i en liten väska, ifall smink och make-up behöver bättras på.

Att välja bröllopsfrisyr som inte är komplicerad och make up som är ganska diskret, kommer att hjälpa dig att minska risken med hår som faller ner och bildar fläckar allt efter som dagen går. Undvik make up med glitter då det kan reflektera ljuset och få dig att se blek ut.

Bakgrund

Vill du vara säker på vilken bakgrund som fungerar bäst för er, kan ni besöka platsen och kyrkan med er fotograf, för att ta provbilder. Om detta kommer att kosta för mycket, kan ni be en vän att göra samma sak med sin kamera, för att få en uppfattning om hur ni kommer att se ut.

Försök se till att de flesta formella bilder tas direkt efter vigseln då hår, smink och hattar sitter på sin plats.

Om vädret innebära att det inte kan fotograferas utomhus, måste ni hitta alternativ inomhus som innebär bra ljus och en stor kuliss.


Anlita en bra bröllopsfotograf


Vissa händelser i livet måste bara förevigas, och det på bästa möjliga sätt. Bröllopet är givetvis en sådan händelse. Att föreviga bröllopet själv är självklart inget alternativ – du har ju annat att tänka på – och att be någon av gästerna springa omkring med kameran i högsta hugg är sällan en bra idé. Risken med det senare alternativet är ju att resultatet inte blir så bra. Om du däremot anlitar en bra bröllopsfotograf att vara med under bröllopet och föreviga dagen kan du vara lugn med att resultatet blir perfekt.

Hur väljer man bröllopsfotograf?
Titta tillsammans på flera fotografers hemsidor och bloggar för att se vad ni tycker om deras bilder och stil och kontakta era favoriter! Alla fotografer har sitt egna bildspråk och det gäller att hitta en stil som just Ni tycker om. Tänk på att det är stor skillnad på en bröllopsfotograf och en fotograf som mestadels fotograferar till exempel reklam. Bröllopsfotografer är vana att se de små detaljerna och stunderna som ni vill minnas!

Boka gärna ett möte med de 2-3 fotografer som ni fastnat mest för så ni kan se deras olika album och se att Ni trivs ihop. Fotografen kommer alltid att förbli en del av ert bröllop så det är viktigt att Ni kan ha kul och trevligt under fotograferingen, en duktig bröllopsfotograf ska få er att slappna av och riktigt njuta av stunden!
Hur långt innan ska man boka?
Så snart ni satt ett datum för den stora dagen är det dags att börja leta, de populäraste fotograferna blir snabbt uppbokade! Så ca 6-12 månader innan bröllopet är det bra att boka, speciellt om ni gifter er en lördag under högsäsong maj-september. Gifter ni er en vardag behöver Ni oftast inte vara ute i lika god tid.


Vad kostar en bröllopsfotograf?


De flesta bröllopsfotografer har olika paket som du kan välja fritt emellan. Givetvis kan du också avtala om skräddarsydda lösningar som är optimala för just dig och din bröllopsdag. Lite generellt kan man säga att det finns fyra färdiga paket att välja mellan.
  • "Litet paket" - Ett litet paket omfattar i regel 2-3 timmars fotografering med förberedelser, vigselakten och porträttfotografering.

  • "Mellanpaket" - Fotografen är med under förberedelserna (för båda blivande makar), vid vigselakten och vid den första mottagningen.

  • "Hel dag" - Fotografen är med från det första mötet på morgonen tills det att du och din partner skär upp tårtan och skålar tillsammans med era gäster.


Vilka extratjänster som ingår i en bröllopsfotografering skiljer sig naturligtvis mellan olika fotografer. Givetvis får du dock alla bilder levererade, normalt i digital form på ett USB-minne eller på en DVD-skiva. En del bröllopsfotografer bjuder också in dig till en personlig bildvisning där du själv får välja ut bilder och även kan välja ut några eller ett antal bilder att förstora och/eller rama in eller skapa ett
bröllopsalbum.

Det kostar givetvis en slant att anlita en bra bröllopsfotograf. Samtidigt är kostnaden förmodligen relativt försumbar om du tänker på vilken glädje du kommer ha av fotografens arbete, varje dag för resten av livet.

En professionell bröllopsfotograf tar i regel 5000:- och uppåt, beroende på vart i landet ni befinner er. Priset påverkas även av fotografens kunnande och erfarenhet. En professionell fotograf har dyr utrustning och lägger mycket tid på brudpar utöver självaste fotograferingstimmarna, möten innan, resor, genomgång av bilderna, möten efter bröllopet samt många timmar framför datorn för att få ut det där lilla extra under redigeringsarbetet för att kunna leverera riktigt fina album och bilder.

Har man en begränsad fotobudget är det absolut värt att ha ett proffs för porträttbilderna och låta en bekant eller nybliven fotograf dokumentera resten utav dagen. Det är från förberedelserna, porträtten och vigseln som är mest värda att ha ett proffs till, under middag och festligheter kan vänner hoppa in!

Vad ska man tänka på inför första mötet?
Förbered en lapp med era frågor, lätt att glömma allt man funderat på när man väl är på plats. Berätta gärna för fotografen om era önskemål och ge så mycket information ni kan om den stora dagen, tema, tidsplan och vilka delar av dagen ni vill boka. Fråga gärna om vilka alternativ som finns, såsom album, collage, förstoringar, bilder på CD, det finns många sätt att leverera bilder på idag!
Ska man skriva kontrakt?
Absolut! Då vet både Ni och fotografen precis vad ni kommit överens om vad gäller plats, tider, pris, leveranstider och vad som ingår. Då man ofta bokar lång tid innan kan det vara lätt att glömma vad man kommit överens om, och det är en trygghet för alla parter!

Hur lång tid tar en porträttfotografering?
Det är olika från fotograf till fotograf, oftast mellan 45-90 min till bilder med själva brudparet, ju längre tid desto mer avslappnade framför kameran och större chans att ta spontana bilder med äkta känslor! Meddela gärna fotografen om ni under denna tid vill ta gruppbilder eller om barnen ska vara med, så tillräckligt med tid avsätts för detta!

Ska man fotograferas före eller efter vigseln?
En fördel med att fotograferas innan vigseln är att Ni hinner vänja er vid er klädsel, hår och smink är i perfekt skick och era gäster slipper vänta på er innan festligheterna, lätt att fälla en tår under vigseln, och kramar kan ha en förödande effekt på en fin uppsättning!

Det är även en viss känsla att se varandra för första gången i kyrkan, och om ni inte vill se varann innan är fotografering efter vigseln det bästa alternativet, glöm bara inte att räkna in tiden det tar att krama om alla nära och kära så ni inte förlorar värdefull fotograferingstid och måste skynda till middagen...

Vad gör vi om det regnar?
När vädret inte blir det man önskat ska man vara extra nöjd med att bokat en erfaren bröllopsfotograf, vi har fotat i alla väder och blir inte nervösa om himlen öppnar sig, det går alltid att ta skydd någonstans, vita paraplyer och moln kan man ta mycket fina bilder med! Ibland har man en plan B, en fotoplats som man vet har skydd, men det är inte alltid man hinner åka mellan platser, då är det bara att lita på fotografens yrkeskunnande!

Provfotografering på plats innan bröllopet?
En van bröllopsfotograf behöver ingen testfotografering och har vana att fånga stunden och vet hur dagens ljus skall fångas. Ibland vill fotografen komma någon timme innan och träffa brudparet, för att reka och se vilka bakgrunder man kan använda och i vilken ordning allt ska tas. Viktit är ändå spontanitet och brudparet kan gärna hojta till om de ser en plats de gillar!

Däremot kan det vara kul att ta parbilder före bröllopet på en helt annan plats som sedan kan användas på Er bröllopssida på nätet, i inbjudningar och vigselprogram!

Vad är morgongåvafotografering?
Senaste åren har det blivit en populär gåva från bruden att ge ett fint album med sensuella bilder dagen efter bröllopet till den nyblivne maken. Man kan ta bilderna i studion, i det egna hemmet eller varför inte på ett fint hotellrum eller ute i det fria? De flesta fotografer har exempel på hemsidorna och vill ni se mer så tveka inte att höra av er till fotografen så ni kan träffas för att se albumet och fler bilder. Senast tre veckor före bröllopet är det bra att ta bilderna så fotografen får gott om tid att sätta ihop ett riktigt fint album!

Vad är "Trash the dress"?
Den här typen av fotograferingar kommer ursprungligen från USA där det blivit riktigt populärt under de senaste åren. Det hela går ut på att man efter bröllopet tar bilder med brudklänning på platser som man inte normalt fotar bröllop på, i vatten, på en bilskrot, på tivoli, under en gammal bro, ja vart som helst! Man behöver absolut inte förstöra klänningen, men då bröllopet är över så behöver man inte vara riktigt lika försiktig med den. En perfekt chans att få återanvända klänningen och få riktigt coola bilder på köpet!

Anlita rätt bröllopsfotograf


anlita en bröllopsfotografLetar ni efter de perfekta bröllopsfotona? Läs om hur du hittar rätt bröllopsfotograf. Var förberedd, ställ frågor och gör undersökningar. Dessa är bara några av sätten att säkerställa att ni får den bästa personen för jobbet.Foton är så viktiga för ett bröllop. För att fånga er speciella dag är det viktigt att hitta och anlita en fotograf som levererar det ni exakt vill ha.

Föreställ er bröllopsdag

Innan ni hittar er fotograf, måste ni veta exakt vilka typer av foton som ni vill ha. Vill ni ha traditionella foton av bruden och brudgummen, bröllopsfesten och familjerna. Eller vill ni ha foton som fångar er bröllopsdag som en berättelse eller foton som är en blandning av både formella och mer spontana naturliga foton som visar vad som händer under dagen.

Budget

Bestäm er budget och börja sedan leta efter potentiella fotografer. Ett bra sätt är att fråga vänner för rekommendationer, söka på internet i ert område eller genom bröllopstidningar.

Hitta bröllopsfotografer här >>

Intervju

Gör en kort lista med två eller tre potentiella fotografer och ordna en intervju med dem. Be att få se prov på deras tidigare bröllopsuppdrag. Det är också bra att fråga vilken utrustning de planerar att använda. Intervjun kommer också att vara ett bra tillfälle att få en uppfattning om deras personlighet, vilken kommer att spela en viktig roll i ert slutliga val.

Besluta om paketet

När ni har gjort ert val, slutför detaljerna i paketet. Se också till att ni får den fotograf som ni har förhandlat med. Se till att de är tydliga på antal timmar de förväntas arbeta och hur många prov och förstoringar ni har rätt till. Kontrollera också att ni har äganderätt till fotona efteråt och be dem också att skriva på om ni har rätt till retuschering som en del av priset.

Dolda kostnader och förseningar

Se till att få allt skriftligt. Begär också skriftligt på hur lång tid det tar att få prov, de utvalda bilderna och hur länge företaget kommer att hålla fast vid era negativ. En annan viktigt sak som inte bör förbises är hur hög avbokningsavgiften är.


Checklista för att fixa fotograferingen på egen hand


bröllopsfotoVår checklista är en amatörbröllopsfotografs bästa vän. Om du funderar på att ställa din tjänster till förfogande för dina vänner eller familjen, så hittar du här tips och idéer för att hjälpa dig för att planera för alla eventualiteter. Läs även vår checklista för hela bröllopet för mer omfattande bröllopsplanering.Det finns några viktiga saker att komma ihåg vid bröllopsfotografering, om du funderar på att ställa upp som fotograf för dina vänner eller familj. Det viktigaste är att vara förberedd, kontrollera din utrustning, ta med extra minneskort, extra batterier och vara förberedd med ett fullständigt schema för bröllopet.

Om du hellre vill fokusera på bröllopet och låta ett proffs fotografera så kan du ta en titt bland våra bröllopsfotografer i vår bröllopsguide.

Fotolista

Även om du är en amatörfotograf kan du ta dig an arbetet med en professionell attityd. Ha ett möte med det blivande bröllopsparet och ställ så många frågor som du behöver för att känna dig säker på att du kommer att kunna göra ett bra jobb. Be dem att förse dig med en lista på de bilder de vill ha och hur de vill att de ska se ut. Gå igenom listan och bocka av varje punkt.

Besök platsen

Besök vigselplatsen och platsen för bröllopsfesten, för att få en bättre uppfattning om var du kan stå för att få de bästa bilderna. Besök dessa platser vid samma tidpunkt som när vigseln och bröllopsfesten sker, för att se var ljuset faller och för att få de bästa bilderna. Se även över utrymmen och områden utanför som kan ge dig den bästa bakgrunden.

Anpassa bilderna

Det hjälper att du känner paret så använd det till din fördel. Försök att ta bilder som verkligen förmedlar känslan från dagen. Barn som gömmer sig under borden, mormor som dansar med en av brudgummens män, något som fångar romantiken under dagen.

Uppträd lämpligt

Var inte rädd för att säga till gästerna var de kan stå för att få de bästa bilderna, men tänk på att inte bli påträngande. När du inte fotograferar, försök att smälta in och kom ihåg att stänga av ljudet på din kamera.

Bröllopsfilm


Bröllopsfilm

Ett foto i all ära, men vill man på ålderns höst än bättre memorera vad som hände den där dagen man gifte sig för en herrans massa år sedan, är naturligtvis rörliga bilder svårslaget. Många fotografbyråer utför även filmning. Ofta har man en gubbe som är specialiserad på området, då arbetet skiljer sig en del gentemot traditionellt stillbildsfoto. Idag finns emellertid även mycket bra stillbildskameror kapabla att filma högupplöst, så om filmen man vill ha inte behöver vara av studiokvalitet, kan det räcka med att en bekant håller kameran stadigt och dokumenterar hela förloppet. Tänk dock på att ljudupptagningen blir märkbart sämre om kamerans inbyggda mikrofon används, i jämförelse med en mer adekvat extern mikrofon vindskyddad med muff och hela kittet. I en professionell produktion används i regel även flera kameror som filmar händelserna ur olika synvinklar som sedan klipps, vilket även det förhöjer upplevelsen. Bröllopsfilmare är även erfarna nog att veta vilken ljussättning, vilka kameror och vilka mickar som ger bäst resultat, så att du slipper några otrevliga överraskningar när du väl skall spela upp filmen hemma i tv-soffan.


Oavsett hur filmningen sker och av vem, bör du vara noga med att filmen lagras och arkiveras på ett (eller än bättre: flera), beständigt medium. Dagens digitala lagringsmedier såsom hårddiskar och minneskort är bra så länge de fungerar, men förr eller senare lär de krascha och materialet du anförtrott lagringsmediet med, kan för alltid vara förstört. Det fina är dock att ditt digitala materiel enkelt kan kopieras hur många gånger som helst, utan någon kvalitetsförlust. Så ta tillfället i akt och bränn ut på DVD eller Blu-Ray till alla du känner, så vet du att någon kopia säkert kommer leva vidare ifall din egen kopia skulle ge med sig efter många filmkvällar i bröllopets tecken.


Vill ni ha en film från ert bröllop, som är autentisk och ett fantastiskt minne av er dag? Vi har sammanställt en lista på vad man ska känna till när man anlitar en bröllopsfilmare. Från budget till tekniska detaljer.


Om ni vill fånga ert bröllop med mer än bara bilder, kan en videoinspelning av dagen vara idealisk. Men det är inte varje dag som du beställer en filmare, så ni måste veta var ni ska börja och hur man gör sitt val.Erfarenhet och budget

Bestäm er budget för en filmning av ert bröllop. När ni har gjort det kan ni börja leta på allvar. Det är värt att få rekommendationer genom familjer och vänner ni litar på. En viktig aspekt när ni har bestämt er budget, är vad ni betalar för. Så om er budget är väldigt liten, kan det kanske vara värt att fråga en vän eller en amatörentusiast som ni känner, för att ställa upp som bröllopsfilmare, som en tjänst till er.

Utrustning

När ni väljer filmare, be dem att informera er om vilken utrustning de planerar att använda. Hur många kameror, vilken inspelningsenhet och hur de planerar att så småningom redigera videon. Detta kommer att ge er sinnesfrid.

Stil

Innan ni bestämmer filmare, är det viktigt att förstå de olika stilar som finns, så ni vet vad ni ber om. Det finns tre huvudsakliga stilar. Den filmiska ”straight-cut” stilen som med bild efter bild skildrar hela dagen. Den kräver lite redigering och är billigare än andra stilar. En dokumentär stil kräver att filmaren tar bilder av dagen och redigerar den i den slutliga filmen. En populär stil är att komma överens om längden på den färdiga videon, komma överens om vissa bilder och ge kameramannen möjlighet att bestämma över resten.

Extra

Bestäm om ni vill ha mer än bara en enkel bröllopsfilm. Ni vill kanske vara kreativa och lägga in foton av er genom åren som ett par eller intervjuer med era föräldrar. Kanske lockar idén att använda specialeffekter för att förbättra den färdiga videon. Fråga potentiella videofilmare vad de kan erbjuda.

Företag inom Bröllopsfotograf